Tokyo Tarareba Musume, benim çoo..ook sevdiğim serilerden biri. Mangakası Higashimura Akiko. Higashimura-sensei'nin serilerini, mizahını gerçekten çok seviyorum. "Kuragehime" serisini de çok sevmiştim. Ama Tokyo tarareba musume (東京タラレバ娘) 'nin yeri benim için ayrıdır.
Manga Kodansha'nın josei (kadın) dergisi olan Kiss'te Mart 2014'ten Nisan 2017'ye kadar yayımlandı. Daha sonra yine Kodansha tarafından 9 cilt halinde basıldı. (O kadar severim ki 9 cilt orijinal (Japonca) mangasını özel olarak aldım.👀) Manganın Kodansha USA tarafından İngilizce yayın hakları da alındı. 2016 yılında 9. Manga Taisho Ödüllerine aday gösterildi. 2019 yılında "Eisner Award for Best U.S. Edition of International Material—Asia" ödülünü kazandı. Sonrasında manganın "Tarare-bar", "Tokyo Tarareba Musume Returns" ve "Tokyo Tarareba Musume Season 2" olarak yan hikayeleri de çıktı.
Bu arada 2017 yılında live action dizisi çekildi ama ben manga veya animeden uyarlanan live actionları bazı istisnalar hariç pek sevmediğimden bu serinin dizisini izlemedim.
Tokyo'da yaşayan ve senarist olan Rinko 33 yaşında ve bekar bir kadındır. Aşk hayatı kötü, iş hayatından da hiç memnun değildir. Liseden beri en yakın arkadaşları olan Kaori ve Koyuki (onlar da 33 yaşında ve bekar) ile sürekli içmeye giderler. Sürekli gittikleri izakayanın (meyhane gibi) müdavimi olmuşlardır. Üçü toplaşıp, dertleşir ve birbirlerine tavsiye, teselli, gaz vb. verirler. 😆 (Üçünün izakaya sahnelerini çok seviyorum gerçekten, bakınız aşağı😂 ) Bir gün yine üçü izakayada içerler ve aşk hayatlarından yakınırlarken, içeriye yakışıklı, gizemli ve genç bir adam girer. Bu adam bizimkilerin konuşmasına kulak misafiri olur. Bizimkilerin sohbeti ise sürekli "....eğer şöyle olsaydı, ...eğer böyle yapsaydım" gibidir. Adam da bunlara yaklaşır ve işte böyle dedikleri için evlenemediklerini söyler. Rinko bunu duyunca sinirlenir ve Tokyo Olimpiyat Oyunlarının yapılacağı yıl olan 2020'de evlenmeye karar verir. Buradan itibaren üç arkadaşın arkadaşlık ilişkileri, aşk ilişkileri, işleri ile ilgili olayları okuyoruz. Ve tabii ki o yakışıklı genç adam da serideki karakterlerimizden biri.
Seri bazı yönlerden aslında dram bile sayılabilir. Ama çok komik, bazen trajikomik, bazen çok gerçekçi, bazen üzücü, aslında çok hayatın içinden bir seri. Tür olarak josei ve hayattan kesitlere giriyor. Az önce bahsettiğim "....eğer şöyle olsaydı, ...eğer böyle yapsaydım" konuşmalarının anlamı, Japoncada fiilin sonuna getirdiğimiz -tara, -reba (たら、れば) ekleriyle veriliyor. Manganın ismi de işte buradan geliyor: Tokyo Tarareba Musume (東京タラレバ娘) "Tokyo Tarareba Kızları", yani "ya ...-saydı,...-seydi kızları" gibi bir anlam oluyor. Bunun da sanırım çevirisi zor olacağı için serinin adını İngilizceye direkt "Tokyo Tarareba Girls" olarak çevirmişler.
Normal bir mangaya göre çok fazla replik var, karakterler sürekli konuşuyorlar. Çizimleri HARİKA! Çok seviyorum çizimlerini. O tepkileri, o surat ifadeleri paha biçilemez! Bazı sahneleri sırf çizimleri sayesinde bile kahkaha attırmıştır bana.
 |
Şu tiplere bakın ya 😆 |
Tokyo Tarareba Musume, Türkçeye çevrilmesini dilediğim mangalardan bir tanesi. Buradan yayınevlerine sesleniyorum, rica ediyorum, olur da bu serinin lisansını alan olursa Japoncadan dilimize çevirisine talibim. 😍
10/10